BENIDORM.- La ciudad reconoce el 9 d’octubre a Rafael Doménech con la Distinció Cultural ‘Ciutat de Benidorm’

El alcalde defiende las señas de identidad valenciana en el marco constitucional frente a las voces y pensamientos “disgregadores y de autodeterminación”

El músico y compositor Rafael Doménech Pardo ha sido reconocido este 9 d’octubre, Día de la Comunitat Valenciana, con la Distinció Cultural ‘Ciutat de Benidorm’, que desde 2006 otorga el Ayuntamiento a personas o entidades que “tengan acreditada una actividad destacada en el ámbito de la creación artística (literaria, musical, plástica, teatral, cinematográfica…), del fomento y promoción del valenciano, de la preservación de las tradiciones locales y, en general, de los valencianos, así como del mecenazgo y de la alta gestión y difusión cultural”.

Doménech ha recibido esta distinción durante el pleno institucional del 9 d’octubre que se ha celebrado en la Plaça del Castell y que ha presidido el alcalde, Toni Pérez, y al que han asistido algunos de los premiados en ediciones anteriores; así como representantes de entidades empresariales, festeras, culturales y sociales.P1120677

El galardonado ha agradecido esta distinción a la ciudad que “me dio trabajo, afecto y reconocimiento”. En su discurso, el autor de más de 40 composiciones musicales, entre ellas el conocido pasodoble ‘Fiesta en Benidorm’, ha hecho un recorrido por su trayectoria profesional, ha recordado algunos hitos importantes de la historia musical reciente de Benidorm –como la creación del que acabó siendo Conservatorio de Música y Danza-, y ha rememorado también los años que pasó enseñando y formando músicos.

El alcalde ha asegurado que este reconocimiento a Doménech Pardo es merecido. “Gracias por todo lo que has hecho y dado por este pueblo y especialmente por los centenares de niños y jóvenes a los que, con tu docencia, paciencia y saber hacer, has inculcado la pasión por la música”, le ha trasladado.

Durante el discurso institucional, en el que se ha recordado al fallecido historiador Pere Mª Orts i Bosch, Pérez ha advertido que es necesario defender “la personalidad histórica del pueblo valenciano” y “nuestros derechos constitucionales y estatutarios”, frente a “voces y pensamientos disgregadores y de autodeterminación que tratan de alterar los derechos históricos del pueblo valenciano” y que van “contra lo que establece la Constitución Española y nuestro Estatut”.

En clave local, ha insistido en que la obligación de toda la corporación es “defender los intereses” de la ciudad y “reclamar y pedir” a todas las Administraciones que “mantengan sus compromisos con Benidorm” y que “estén a la altura de esta ciudad”, lejos de partidismo y demagogias. Por eso, ha adelantado que se van a seguir reclamando más y mejores comunicaciones, nuevas infraestructuras, una política hídrica que garantice el abastecimiento o más inversiones. “Nunca –ha subrayado- hemos pedido más de lo que nos toca, pero nunca dejaremos de pedir lo que creemos necesario y justo”.

Tras la entrega de la Distinció Cultural y el discurso del alcalde, el pleno institucional del 9 d’octubre ha concluido con la interpretación de los himnos de Benidorm y la Comunitat Valenciana a cargo de la Unión Musical, la misma que Rafael Doménech dirigió entre 1976 y 2006.

DISCURSO INSTITUCIONAL

Membres de la Corporació Municipal, Autoritats.
Guardonats i membres de la Comissió.
P1120679Representants d’institucions acadèmiques, d’entitats socials, econòmiques, polítiques, culturals i festeres de Benidorm.
Mitjans de comunicació.
Veïns, veïnes i visitants de la nostra ciutat.
Senyores i senyors.

Un any més, la celebració del 9 d’Octubre torna a congregar-nos en este marc incomparable: El Castell de Benidorm, escenari permanent de la nostra història i atalaia excepcional d’on, d’una simple ullada, qualsevol pot admirar el nostre bé més preciat, les nostres platges, i el Benidorm de hui i, tan sols amb eixa imatge, definir-nos com a poble.

Benidorm, un poble obert al món on tots cabem. Benidorm terra d’oportunitats que s’esforça en seguir sent-ho. Terra que també s’ha d’esforçar per preservar els seus més preciats valors, la seua identitat com a poble i les seues tradicions.

No parlem de coses tangibles o materials. Parlem d’eixe conjunt de particularitats que ens definixen com a poble i en les quals, vinguem d’on vinguem, acabem identificant-nos.

Parlem d’identitat en tota l’extensió de la paraula i, en eixe sentit, el 9 d’Octubre ens oferix l’oportunitat de manifestar que som i que ens sentim.
Hui és el Dia de la Comunitat Valenciana i Benidorm, orgullós de la seua valenciania, reitera el seu compromís en el respecte i la defensa de les nostres institucions i de les nostres senyals d’identitat.

9 d’Octubre, un data històrica hereva d’una altra de gran transcendència, la del l’any 1238, a partir de la qual el rei Jaume I va dotar de lleis i personalitat pròpia al nostre territori.

I com ja ve sent tradició, a Benidorm ho celebrem amb un acte institucional acompanyats d’una digníssima representació de la societat civil.

Tots compartim la ferma convicció de reforçar eixos sentiments, al temps que reafirmem la nostra voluntat: Som i ens sentim valencians.

Com Benidorm, el poble valencià és hospitalari i ha demostrat que sap conviure i compartir amb altres pobles tot el que té. Sempre ho hem fet. Ens sentim valencians i orgullosos de ser-ho. Treballem tots en un projecte comú, que té com objetiu la defensa continuada de les nostres senyals d’identitat; senyals que han justificat l’autonomia i que no hem d’oblidar mai: les nostres institucions, la llengua o la cultura pròpia són alguns fets diferencials emparats per l’Estatut d’Autonomia dins del marc de l’Estat i la Constitució Espanyola.

I hui, trenta sis anys després de l’expressió autonomista del poble de Benidorm i quan s’alcen, amb legitimitat o no, veus i pensaments disgregadors i d’autodeterminació, que tracten d’alterar els drets histórics del poble valencià i contra el que establixen la Constitució Espanyola i el nostre Estatut, cal manifestar-se en defensa de la personalitat històrica del poble valencià i dels nostres drets constitucionals i estatutaris.

Senyores i Senyors: Com bé saben, este acte sempre ha sigut aprofitat per repassar accions polítiques o llançar promeses, però hui, lluny d’això, permeteu-me que centre esta intervenció al voltant d’el fet que, des del passat 24 de maig, i com resultat de les eleccions municipals i autonòmiques, Benidorm té una nova Corporació i la Comunitat Valenciana un nou govern.

A nivell local, eixe dia els nostres veïns van decidir que la nova Corporació Municipal estiguera composta per sis forces politiques.

I de la mateixa manera que estic convençut que cap polític té el monopoli dels encerts, no tinc cap dubte que la nostra obligació, la de tots, és defensar els interessos del nostre poble i reclamar i demanar, davant totes les administracions i davant tot el que puga ajudar-nos, que mantinguen els seus compromisos amb Benidorm i que estiguen a l’altura d’esta ciutat, de la mateixa manera que, com valencians, ho farem per la Comunitat Valenciana i les seues institucions.

Sempre lluitarem per aconseguir noves cotes de prosperitat per a Benidorm.
Es tracta de reconéixer i recolçar el paper de la societat civil i sumar al seu esforç el de l’administració local i, junts, aconseguir la contribució de les administracions supramunicipals.

Com a poble, som sabedors que per aconseguir molts dels objectius que ens proposem, necessitem la màxima col•laboració. Mai hem demanat més del que ens toca, però mai deixarem de demanar el que creiem necessari i just.

Són les nostres responsabilitats, servint a la voluntat i la confiança depositada pels nostres veïns i veïnes, les que ens obliguen a reivindicar sempre més i millors vies de comunicació, noves infraestructures, més inversions o una política hídrica que garantisca l’abastiment d’aigua. I ho hem de fer deixant a un costat la demagògia o els interessos partidistes.

No parle d’opcions politiques, parle dels compromisos que tots els membres d’esta nova Corporació hem assumit davant el poble.

La ciutadania vol sentir que al seu costat té una administració pròxima i bolcada en canalitzar les seues inquietuds i resoldre els seus problemes i ho hem de fer des del diàleg permanent, amb trellat, generositat, transparència i bon govern.

És a l’ajuntament on s’acudix per parlar de la neteja dels nostres carrers, per parlar de l’educació dels nostres fills, de l’escena i la imatge urbana, del transport o de la seguretat, per parlar, en definitiva, de tot el que és possible millorar en la ciutat.

Millorar Benidorm, eixe és el repte.

I no hi ha cap dubte que l’acció política i de gestió d’esta desena Corporació democràtica es justificarà pel que siguem capaços d’aconseguir en eixe sentit.

Senyores i Senyors:

A l’any 2006, l’Ajuntament va decidir impulsar la creació de la “Distinció Cultural Ciutat de Benidorm” per tal de reconéixer a aquelles persones i institucions amb una acreditada aportació al món de la cultura local i valenciana assenyalant, per al seu atorgament, la Festa que hui celebrem i recuperant, per esta celebració, este incomparable marc.

Una Distinció per expressar la consideració de l’Ajuntament a persones i institucions que han fet de la nostra llengua, les nostres expressions artístiques o les nostres tradicions, el referent d’una tasca diària no sempre reconeguda.

I no cal justificar els mèrits que concorren en tots els premiats fins ara, molts d’ells aci presents i que conformen la Comissió que des de 2012 proposa els guardons.

Però enguany és obligat retre un sentit homenatge a qui va ser un dels primers guardonats, En Pere Mª Orts i Bosch. Fill adoptiu de Benidorm, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Premi de les Lletres Valencianes, les aportacions de Pere Maria són fonamentals per la nostra història local, el nostre present i el nostre futur.

I hui, quan eixos guardons arriben a la seua desena edició, podem afirmar que haver reconegut a Pere Maria amb un d’ells, prestigia no sols dits guardons, sino que prestigia i prestigiarà més a les persones i institucions que l’hagen merescut.

Siga com siga, hui podem afirmar que la instauració de la “Distinció Cultural Ciutat de Benidorm” va ser tot un encert.

Com un encert és el guardó que enguany, a proposta de la Comissió, aprovada per l’unanimitat de la Junta de Portaveus i ratificada pel Ple, recau a títol individual en la persona del Profesor, compositor, mestre i music Rafael Doménech Pardo.

Tant a l’acta a la que s’ha donat lectura, com a la proposta de la Comissió, es recullen un bon grapat d’arguments per fer a D. Rafael, -com la majoria, especialment els musics, l’hem conegut sempre-, mereixedor de la Distinció.

Però, sobretot, jo destacaría el que és fonamental per a que tota la resta siga posible: el profesor Rafael Doménech Pardo és una bona persona, encara que he de reconéixer que, per amistat i afecte, alguns podriem acusar-me de no ser objectiu davant tan rotunda afirmació.

D. Rafael: este és un reconeixement del poble per a la gent del poble i vosté, tu, t’ho mereixes. Enhorabona a tu, a Mari i a la vostra familia i gràcies per tot el que has fet i donat per este poble i especialment pels centenars de xiquets i joves de Benidorm als que, amb la teua docència, paciència i saber fer, has inculcat la passió per la música. Moltes gràcies.

Per finalitzar, reiterar el meu agraïment a totes aquelles persones, entitats i institucions que des de l’ámbit de la cultura, l’educació o la sanitat, l’economia, la seguretat, l’esport, la festa o els mitjans de comunicació contribuixen, dia a dia, a fer un Benidorm i una Comunitat Valenciana millor per a tots.

Ara ens toca continuar treballant per esta ciutat, sense escatimar esforços i sabent que, en eixe camí, ningú ha de quedar-se fora.

Per això, vull finalitzar convidant-vos a tots a continuar fent de Benidorm una ciutat exemple d’integració i convivència.

Feliç Dia de la Comunitat Valenciana.

20151009_Pleno_9octubre_distinció_rafael_domenech_grupo

Deja un comentario