BENIDORM.- Toni Pérez resalta en el 9 d’Octubre “el esfuerzo y el trabajo de todos para hacer de Benidorm una ciudad mejor”

El profesor Francisco Amillo recibe la Distinción Cultural Ciudad de Benidorm en el pleno institucional del Día de la Comunidad Valenciana

nou-de-octubre-dia-de-la-comunidad

El Castillo de Benidorm ha sido el escenario elegido para albergar la celebración del pleno institucional del 9 d’Octubre, Día de la Comunidad Valenciana, presidido por el alcalde Toni Pérez y que se ha celebrado a partir de las once de la mañana con la asistencia del pleno de la Corporación Municipal de Benidorm, el senador Agustín Almodóbar, representantes de los diferentes cuerpos y fuerzas de seguridad del Estado, las reinas y damas de las Fiestas Mayores Patronales, así como una importante representación de diferentes colectivos sociales de la ciudad.

El profesor Francisco Amillo Alegre ha recibido la Distinción Cultural Ciudad de Benidorm, en reconocimiento a su trayectoria como investigador y divulgador de diversos aspectos del pasado y presente de Benidorm. Francisco Amillo ha pronunciado un discurso en el que ha exaltado la capacidad de la sociedad valenciana para avanzar y desarrollarse, y en el que ha puesto en valor la importancia de preservar el patrimonio histórico y cultural de Benidorm, con alusiones directas al patrimonio arqueológico de la ciudad.

Por su parte, Toni Pérez ha elogiado el trabajo del galardonado y su capacidad para impulsar el conocimiento de la historia de Benidorm, así como ha recordado su labor al frente del IES Beatriu Fajardo de Mendoza, que dirigió durante años.

El alcalde ha subrayado que, en este último ejercicio, “Benidorm se ha convertido en una ciudad mejor gracias al esfuerzo y al trabajo de todos”, destacando la buena marcha de la principal industria de la ciudad, el turismo, así como la mejora en la accesibilidad, en los servicios, en la movilidad y en la participación ciudadana.

Las primeras palabras del alcalde en su discurso fueron para respaldar las señas de identidad valencianas, algunas de ellas especialmente arraigadas en nuestra ciudad. El acto comenzó con la izada de las banderas de España, la Comunidad Valenciana y la Unión Europea, y concluyó con la interpretación de los himnos de Benidorm y de la Comunidad Valenciana.

DISCURSO INSTITUCIONAL DEL ALCALDE DE BENIDORM

La celebració del 9 d’Octubre torna a congregar-nos en Benidorm per a reivindicar i celebrar la nostra voluntat de ser i sentir-nos plenament valencians.

Estem orgullosos d’assumir i defendre la nostra història. No oblidem mai d’on venim, sabem el que som i estem profundament compromesos a donar el millor de nosaltres per a abordar el futur de Benidorm i, des d’aci, el de la Comunitat Valenciana.

Un futur en què tots cabem perquè som i continuarem sent un poble obert al món, una terra en què qualsevol pot trobar l’oportunitat de desenrotllar el seu projecte vital.

Revalidem hui la voluntat de continuar treballant en un projecte comú de prosperitat i solidaritat, tenint clar que eixe objectiu no ens apartarà mai de la defensa dels nostres senyals d’identitat, la nostra 9-octubre-alcaldeautonomia i les institucions, llengua i cultura que ens son pròpies.

La defensa de la nostra identitat, de la nostra personalitat històrica com a poble valencià i dels nostres drets constitucionals i estatutaris, es materialitza en el que sóm i ens sentim.

L’any passat, en este mateix acte, vaig subratllar que, al meu entendre, les sis forces polítiques que constituíem la Corporació Municipal que començava, havíem d’estar unides per un mateix objectiu: treballar per Benidorm i pel benestar del nostre poble.
I crec sincerament que en este últim any s’ha treballat en eixa direcció malgrat algunes vicissituds i les lògiques dificultats que sorgixen en l’esdevindre d’una administració municipal.

En qualsevol cas, l’any transcorregut des de l’últim 9 d’octubre, ha servit perquè la ciutadania puga testar el grau de compliment dels compromisos que, els membres d’eixa nova corporació, vam assumir davant del nostre poble.

Els que m’han precedit en el càrrec i han tingut l’honor de presidir este acte anteriorment, han vist en esta celebració el moment de fer balanç de la gestió de la ciutat.

I jo estic convençut que parlar de l’evolució de la nostra principal industria, el turisme, realçant unes dades d’ocupació i pernoctacions que cal remuntar-se més d’una dècada per igualar-les, valorar les millores en l’escena urbana, les obres i infraestructures ejecutades, parlar dels nous avanços tecnològics al servici de la ciutat, de la major sostenibilitat del nostre model o de les necessitats de la nostra xarxa educativa o sanitària, de l’ocupació, dels events musicals o esportius -tots ells amb gran acceptació del públic i més d’un de repercussió promocional internacional-, o de l’acció cultural -dels avanços al jaciment arqueològic del Tossal de la mà de la Universitat d’Alacant, la programació i l’oferta cultural ja practicament contínua a L’Hort de Colón i el Museu Boca del Calvari, sent l’obra i la participació dels nostres autors locals un dels principals motors- o la inminent presentació del Diccionari de Benidorm projecte dirigit pel Professor Pasqual Almiñana; reflexionar al voltant de la planificació urbana, la seguretat, el benestar social o l’accessibilitat en el seu sentit més ampli, seria molt interessant i necessari, però donaria per a molt més que un discurs que pretenc lleuger, després del que ha sigut un any d’intensa activitat.

Però és que a més i sens dubte, podria fer-nos perdre la perspectiva del que hui celebrem i l’atenció en el que hui ha d’assumir tot el protagonisme. Per això, amb permís de tots vostés, vaig a allunyar-me d’eixe costum quasi institucionalitzat, si bé em permetran que els diga que, sincerament, crec que Benidorm, la ciutat i la seua societat, és hui un poc millor que fa un any, com una mica millor ho ha de ser l’any que ve.

Faig esta afirmació sent plenament conscient que ens queda molt per fer, molts problemes per resoldre i no poques necessitats que cobrir, però hui es palpable que, amb l’esforç de tots, estem avançant.

I això, sempre he estat convençut, només es podia aconseguir des de la moderació, el diàleg i amb el concurs i la participació no sols dels membres de la Corporació, no sols des del vessant polític i administratiu, sinó de totes les instàncies socials, econòmiques i culturals, o el que és el mateix: donant protagonisme i participació a la societat civil.

No per obvi cal deixar de dir-ho: Benidorm és responsabilitat de tots, però si la millor governança requerix d’honestedat, transparència i participació, també requerix generositat i trellat.
Per això i en este sentit, hui vull destacar el que considere un pas fonamental en este últim any quant a la gestió dels recursos municipals.

La participació ciutadana, especialment a través de la implicació altruista del Consell Veïnal, ha marcat el nord en la brúixola del govern que m’honre a presidir. Les seues inquietuds i les seues propostes per a millorar la ciutat, les hem assumit més enllà de les paraules i els compromisos escrits i, fruit d’això, el pressupost municipal de 2016 ha sigut el primer pressupost participatiu en la història de Benidorm.

Gràcies a este fet, i sens dubte a les forces polítiques que, amb la seua confiança i aportacions, van donar viabilitat al vigent pressupost, el repte sempre constant de millorar Benidorm és hui, més que mai, una tasca compartida.
Millorar Benidorm és un treball inacabable que a tots ens compromet, a tots els nivells de l’administració i a tots els estrats de la societat civil.

I estic convençut de que tots defendrem sense treva els interessos de Benidorm allà on siga necessari, i ho farem sense mirar el color polític de l’administració davant la qual hàgem de reivindicar el que este poble i esta ciutat necessita i li correspon.

Benidorm està per damunt de tot i de tots. I conéixer-nos com a poble, conéixer les nostres arrels, la nostra història, qui som i d’on venim és un pas fonamental perquè ens entenguen millor. I precisament, per a reconéixer a les persones i col•lectius que ens ajuden en la consecució d’eixe objectiu és pel que, a l’any 2006, l’Ajuntament va crear la Distinció Cultural Ciutat de Benidorm.

Una distinció per a expressar la consideració del poble de Benidorm a les persones i institucions que han fet de les nostres arrels, dels nostres senyals d’identitat, de les nostres expressions artístiques, de les nostres tradicions o de l’estudi de la nostra història, el referent d’una tasca diària no sempre reconeguda.

I enguany, la proposta de la Comissió composta pels guardonats amb esta distinció, i posteriorment aprovada per unanimitat del Ple Municipal, recau a títol individual en la persona del Professor Francesc Amillo Alegre, i ho fa en reconeixement a la seua trajectòria tenaç, constant i discreta com a estudiós, investigador i divulgador de la història de Benidorm.

Poc que afegir a allò que s’ha exposat com a mèrits en la presentació.

Si voldria assenyalar que el professor Amillo és un magnífic exemple del que pot significar per a una ciutat atraure talent, posiblement com és el cas, sense fer res perquè això es produïsca. Exemple de com el destí d’una vocació docent i la passió per la història poden fer que una persona s’endinse en l’ànima d’un poble que aleshores no era el seu per acabar aportant-li coordenades fonamentals del seu passat per a posar-les en valor. Com sol dir el profesor Amillo: el progrés és necessari, l’oblit no.

Com a bon profesor, els fruits d’eixe treball incansable, ha sabut compartir-los i divulgar-los de forma amena, comprensible i accesible sent nombroses i valuoses les seues aportacions.

Els que el coneixem, sabem que la seua curiositat i inquietuds intel•lectuals no coneixen límits. I que de la mateixa forma que la seua passió pel coneixement de Benidorm i el seu entorn li ha fet recórrer molts camins fisicament, la seua passió per la història li ha fet recorrer molts camins del saber.

Els comptaré que quan vaig començar a conéixer més de prop al professor Amillo, a finals del segle passat, ell s’ocupava de dirigir un IES, aleshores el número 4 de Benidorm, i es preocupava per trobar-li un nom que estiguera d’acord amb la ciutat. Jo, regidor d’Educació llavors, m’ocupava i preocupava perquè l’edifici estiguera acabat per a l’inici del curs.

Finalment, aquell treball del professor va finalitzar amb un IES nou que porta per nom el de Beatriu Fajardo de Mendoza. Tenacitat i perseverança que van traure a la llum la Carta Pobla de 1666 i la importància d’esta, recuperant la figura de la senyora per al nostre poble.

Més recentment, coincidint en el 350 aniversari de la Séquia Mare i a l’hora d’abordar la recuperació i posada en valor de l’ùltim tram existent en sòl municipal, vaig acudir a Paco Amillo per tal que dirigira i tutelara els treballs: encantat em va dir. I a banda dels resultats visibles per a tots des del passat mes d’abril, davant la seua activa resposta, estic segur que nous projectes ens esperen per a treballar junts en eixe o un altre bé històric i cultural.

Per tot això i per finalitzar, vull felicitar a la Comissió de guardonats per la que considere una més que encertada i merescuda Distinció.

Felicitats Professor Amillo Alegre, Felicitats amic Paco.

I a tots vostés, moltes gràcies per la seua presència i Feliç 9 d’octubre.

Feliç Dia de la Comunitat Valenciana.

20161009_9_octubre

Deja un comentario