Pere Beneyto
Secretari de Turisme i Cultura
Fa 30 anys a Benidorm soles existien dos instituts: un privat anomenat “Lope de Vega” i un altre públic anomenat “Pere Maria Orts i Bosch”. Al “Pere Maria” vaig estudiar i tant jo com els meus companys d’aquell moment ens sentíem orgullosos de pertànyer a aquest institut. Sabíem que portava el nom d’una persona molt estimada i respectada pel nostre poble, Benidorm. Vam conéixer que ell va recollir la documentació del naufragi del llondro que va portar a la platja de Benidorm la Mare de Déu del Sofratge. A més a més, ens donà identitat com a poble amb l’escut heràldic i la Carta Pobla de l’Almirall Bernat de Sarrià. Ens contaven que tenia casa a la partida de Sanç, a la Mitja Llegua i quan passaves al seu voltant, somiava que era un terratinent amb la seua plantació, com si es tractara d’aquells personatges de les pel•lícules americanes. Amb el temps però, saps de la tasca tan important feta al món de la documentació i història del nostre país.
Al 2004 va fer pública la donació al poble valencià de la seua col•lecció pictòrica. Sent digne de ressò el seu patriotisme, de la seua dedicació a la història i cultura del País Valencià, o Regne de València com a ell li agradava dir. A hores d’ara, les instituciones públiques i el nostre govern han expressat el seu condol per tan trista pèrdua i s’han omplit d’orgull en lloar la seua figura. Doncs bé, aquesta figura i treball temps enrere va ser atacada i agredida per valencianista, per defensar la veritat històrica, per trobar i donar esplendor als orígens i per ressaltar la dignitat nacional del nostre poble. Poble al qual va servir i pel qual va treballar fins a l’últim moment.
Em ve la idea que l’ésser humà no té memòria, respecte a les relacions personals. Només quan falten els nostres familiars ens tirem la mà al cap, pensant què haguérem pogut fer més per ells o dedicar-los més temps. Als nostres representants els passa el mateix: pense que envoltar les persones de premis, medalles o guardons, sovint postmortem, de vegades no soluciona l’oblit anterior. No hauria de ser així; tant en vida com en el moment de la mort i després, hem de mantindre eixa flama, eixe record que faça al personatge gran, il•lustre als ulls de tota la societat. I el govern valencià no ho fa.
Passes per exemple pel “Pere Maria”, el qual feia temps s’alçava orgullós, i ara dóna tristor la seua decadència promocionada per aquest govern. També em ve a la memòria que aquesta setmana, aquest govern de la Generalitat també ha menyspreat un dels nostres il•lustres, l’Ovidi Montllor, rebutjant qualsevol homenatge perquè, és clar, no acompleix amb la “Ley de protección de señas de identidad valencianas”. I per a rematar ix la Sra. Barberà i amb la seua erudició anima el galliner. Si així hem de protegir les nostres arrels, els nostres il.lustres, aleshores necessitem un canvi i necessitem tindre representants que sí que estiguen orgullosos i que defensen seriosament la nostra cultura per a què no desaparega. Que dintre d’uns anys siga tota la societat, tot el poble de Benidorm qui sàpiga qui era Pere Maria Orts i Bosch i que continue rebent els corresponents homenatges.